Puudutushoidot kivun hallinnassa

Minulle on tässä vuosien saatossa kokeiltu puudutushoitoja kipujen hallitsemiseksi. Kaksi ensimmäistä kipuepiduraalia toivatkin avun ja sain ihmeekseni melkein parin vuoden ns. kivuttoman ajanjakson. Kivuttomalla tarkoitan sitä, että sain nukuttua ja pystyin elämään normaalia elämää ilman järjetöntä kipulääkitystä. Triptyl minulla oli kuitenkin tukemassa kipuepiduraalin tuomaa apua. Joka aamu selkä kuitenkin kerto tuonakin aikana, että olenko nukkunut huonosti, olenko liikkunut liikaa edellisenä päivänä tms. Kipuja kuitenkin esiintyi mutta sain ne aina haltuun nopealla reagoinnilla eli kipupiikeillä tai lääkitsemällä kotona olevilla voimakkailla kipulääkkeillä parin päivän ajan.

Puudutushoidoissa oli se hyvä puoli, että kun kivut hellittivät niin pystyin liikkumaan normaalisti, selän tulehdustila "parani" ja nämä yhdessä helpottivat elämistä suunnattomasti. Viime syksynä sain lähetteen kipupolin kautta puudutushoitoihin naapuripitäjän sairaalaan, koska meidän sairaalassa ei ole lääkäriä joka osaisi näitä puudutushoitoja antaa. Tavoitteena olisi, että saisin kipuni hallintaan samalla tavoin kuin pari vuotta aiemmin (vuosina 2010 ja 2011). 

Tässä sairaalassa on kyllä maailman upein kipuhoitotiimi. Sairaanhoitajat ja anestesialääkäri tekevät kyllä työtään täydellä sydämellä ja ottavat jokaisen kipupotilaan avosylin vastaan. Luojan kiitos tästä paratiisista Suomen kivunhoidon kartalla.

Ohessa tietoa kipuepiduraalista ja sakraalipuudutuksesta:

KIPUEPIDURAALIPUUDUTUS
Kipuepiduraalipuudutus on tarkoitettu esimerkiksi erilaisten selän kiputilojen
helpottamiseksi. Puudutuksen tekee anestesialääkäri. 

Puudutus tehdään leikkausosastolla valvonnassa. Potilaan ollessa kylkiasennossa puudutetaan ensin pistoskohdan selän iho. Tämän jälkeen laitetaan puudutusneula epiduraalitilaan, johon ruiskutetaan lääkeaine (yleensä kortisoni + puudutusaineseos). Puudutuksen jälkeen vointia seurataan n. 2 h, jonka jälkeen voinnin ollessa hyvä saa kotiutua.

Kipuepiduraalipuudutus auttaa lähinnä eri syistä johtuvien hermopinteiden säteilykipuihin. Mikäli ensimmäinen puudutus auttaa, voidaan puudutus tarvittaessa toistaa 2-4 vkon välein. 
Lähde: Mehiläisen verkkosivut
Tällä kertaa minun oireeni olivat vissiin anestesialääkärin mielestä erilaiset ja ensiksi minulla kokeiltiin sakraalipuudutusta. Tämä tapahtui minun maatessa sängyssä mahallaan tyyny mahan alla, että alaselkä on kohollaan hiukan.
SAKRAALIPUUDUTUS
Kivunhoitokeino, jossa puudute ruiskutetaan häntäluun alapuolelta epiduraalitilaan. Näin saadaan paikallisesti rajattu puudutus. Puudutus voi helpottaa esimerkiksi selän välilevyn pullistuman aiheuttamaa kipua. Puudutuksentavoitteena on vähentää turvotusta ja tulehdusta sekä nopeuttaa paranemista.
Lähde: Tehy-lehti
Sain reilun kolmen viikon välein kaksi sakraalia, mutta ei niistä ollut apua kuin reiluksi viikoksi. Joten lääkärin kanssa päätimme kokeilla kipuepiduraalia, koska siitä minä olin saanut hyvän kipuvasteen. Joten suurin odotuksin sain joulukuun alussa 2014 kipuepiduraalin. Mutta siitä saatu kivunlievitys oli vielä lyhytaikaisempi kuin sakraalista. Sovimme kuitenkin joulun alle vielä yhden kerran, josko toinen kipuepiduraali auttaisi minua.

Tämä neljäs puudutus reilun kahden kuukauden sisälle oli kuitenkin ihan liikaa. Maailman upein ja mahtavin anestesialääkäri ei meinannut päästä ns. läpi. Neula vain luisteli menemään selässäni ja operaatio oli todella kivulias. Yhden kerran lääkäri taisi osua johonkin hermoon kun potkaisin hoitajaa. Myös verenpaineeni alkoi kohamaan liian korkeaksi. Lopulta yritys nro 8 tai jotain onnistui. 
Minulla, minua paikallaan pidelleellä hoitajalla (tässä sairaalassa kipuepiduraalit laitettiin istuvassa asenossa sängyn reunalla, selkä pyöreänä hoitajan pitäessä aloillaan) ja lääkärillä oli kaikilla hiki otsassa. Kova työ tehtiin ja harmiksemme tämäkään ei tuonut toivottua lopputulosta. Lääkäri kieltäytyi laittamasta enää ainuttakaan puudutusta, koska selkäni oli jo niin tulehtunut että piikin saaminen oikeaan paikkaan ei olisi enää 100% varmaa. 

                        

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Selkäkipuni lääkitys ja muu ei-lääkinnällinen hoito

Ranne leikattu

Selkäni leikkaus: NAG67 Lannerangan nikamasolmujen välinen luudutus takaa, yli 2 nikamaa sekä 11 mm ja 10 mm implantit