Selkäkipuni lääkitys ja muu ei-lääkinnällinen hoito

Ihan alkuun sanon että nyt korpee miestä. Minulla oli viittä vaille valmis postaus tästä lääkeaiheesta, niin blogger otti ja hävitti sen. Vaikka olin sen sata kertaa painanut Tallenna- nappia. No, ei kait se auta muuta kuin aloittaa alusta.

Eli postaus koskee niitä kaikkia lääkkeitä joita olen tämän kipumatkani aikana käyttänyt tai käytän edelleen. Sekä muita keinoja joilla olen yrittänyt helpottaa oloani ja elämääni kipujen osalta. Otathan huomioon kuitenkin, että minä en ole lääkäri, fyssari enkä farmaseutti joten tietoni ovat peräisin netin sivustoilta sekä omista kokemuksistani. Se mikä sopii minulle, ei sovi välttämättä sinulle. Tämä on vain osa minun kokemaani kipuelämään ja keinoja helpottaa sitä.

KIPULÄÄKKEET

Burana. Burana-tablettien sisältämä ibuprofeeni on ns. tulehduskipulääke. Se estää kivuntunteen välittymistä keskushermostoon vähentämällä tulehdusta ja kipua voimistavien välittäjäaineiden muodostumista. Perustulehduskipulääke jota jokainen lääkäri määrää ensimmäisenä kipuun ja särkyyn. Itsellä ei ole mitään apua, ei edes 800 mg.

Panadol. Sisältää parasetamolia. Panadol on mieto särkylääke jolta puuttuu tulehdusta estävä vaikutus. Lievittää erinäisiä kipuja. Myös niitä peruskipulääkkeitä joita ensiksi tarjotaan. Itse syön tälläkin hetkellä tätä lääkettä tukemassa muuta minun kipulääkitystäni. Saanko apua tästä lääkkeestä, niin on vähän niin ja näin.

Voltaren. Voltaren -tablettien vaikuttava aine on diklofenaakkikalium. Voltaren kuuluu tulehduskipulääkkeisiin (eli ns. NSAIDeihin), joita käytetään kivun ja tulehduksen hoitoon. Tässä on myös yksi lääkäreiden suosima perustulehduskipulääke. Tätäkin on tullut syötyä laatikkokaupalla ja apu on aika mitään sanomaton.

Arcoxia. Arcoxia sisältää vaikuttavana aineena etorikoksibia. Arcoxia on yksi selektiivisten COX-2 (syklo-oksigenaasi-2-entsyymin) -estäjien ryhmään kuuluvista lääkkeistä. Nämä kuuluvat tulehduskipulääkkeiden ryhmään. Arcoxia auttaa lievittämään kipua ja turvotusta (tulehdusta) nivelissä ja lihaksissa nivelrikkoa, nivelreumaa, selkärankareumaa ja kihtiä sairastavilla 16 vuotta täyttäneillä potilailla. Tätäkin olen syönyt maksimi-annokselle ja vaste ollut heikko. Osa potilaista hyötyy tästä lääkkeestä ja osa ei, itse kuuluin tosiaan tuohon jälkimmäisen kastiin.

Panacod. Lääke sisältää parasetamolia ja kodeiinia. Kodeiini kuuluu opioidianalgeettien ryhmään, jotka toimivat kivunlievittäjinä. Panacodia voidaan käyttää yli 12-vuotiaiden lasten lyhytaikaiseen kohtalaisen kivun lievitykseen, kun muut kipulääkkeet, kuten parasetamoli tai ibuprofeeni, eivät yksin riitä. Myös lääke jota olen kokeillut ja itse en ole siitä hyötynyt. Jotkut saavat valtavan avun, itse en edes maksimiannoksella.





LIHASRELAKSANTIT

Sirdalud. Tämä lääke sisältää titsanidiinihydrokloridia. Sirdalud -tabletteja käytetään kivuliaiden (tahdottomien) lihaskouristusten (spasmien) hoidossa, kun ne johtuvat selkärangan vaivoista, esim. ristiselkäkipu, niskan jäykkyys tai leikkauksen (esim. nikamavälilevyn esiinluiskahdus tai lonkan krooninen tulehduksellinen sairaus) jälkeen. Sirdalud -valmisteen vaikuttava aine, titsanidiini, on keskushermoston kautta vaikuttava luurankolihasten jännitystä vähentävä aine. Se vaikuttaa pääasiallisesti selkäytimeen ja vähentää lihasten liiallista jäykkyyttä. Tätä olen syönyt jossakin vaiheessa kipuhistoriaani, jotta saataisiin kireitä lihaksia yms. auki. Vaste kohtalainen, mutta isoilla määrillä on jouduttu menemään.

Norflex. Orfenadriinisitraatti on lihasrelaksantti. Sillä on myös voimakas antikolinerginen vaikutus, joka lievittää parkinsonismin oireita. Norflex-tabletteja käytetään lievittämään lihaskouristuksia, alaselän kipuja sekä noidannuolta. Lääkettä voidaan käyttää myös lievittämään murtuneiden luiden aiheuttamaa kipua sekä pään ja niskan lihaskramppeja. Tätä lääkettä olen siirtynyt käyttämään Sirdaludin sijaan sillä vaste on parempi ja annostus kohtalainen. Pysyväislääke tämä ei ole, vaan tarpeen vaatiessa otan jos selkä/niska on jumissa.

HERMOKIPULÄÄKKEET

Lyrica. Lyrica kuuluu lääkeaineryhmään, jonka valmisteilla hoidetaan epilepsiaa, neuropaattista kipua ja yleistynyttä ahdistuneisuushäiriötä aikuisilla. Lyrican vaikuttava aine on pregabaliini. Lyricalla hoidetaan hermovaurion aiheuttamaa pitkäaikaista kipua (neuropaattista kipua). Perifeeristä neuropaattista kipua voivat aiheuttaa monet sairaudet, esimerkiksi sokeritauti tai vyöruusu. Potilas voi kuvailla kipuaan kuumottavaksi, polttavaksi, sykkiväksi, vihlovaksi, viiltäväksi, teräväksi, kouristavaksi, särkeväksi, kihelmöiväksi, puuduttavaksi tai pisteleväksi. Perifeeriseen ja sentraaliseen neuropaattiseen kipuun voi liittyä myös mielialan muutoksia, unihäiriöitä, väsymystä, ja se voi vaikuttaa fyysiseen ja sosiaaliseen toimintakykyyn ja yleiseen elämänlaatuun. Tämä on ensimmäinen hermokipulääke, jota olen syönyt. Pitkään vaste oli hyvä, mutta sitten piti annosta alkaa nostamaan koko ajan korkeammaksi ja korkeammaksi. Pitkässä juoksussa huomasin kuinka lääke alkoi vaikuttaa minun muistiin, keskittymiskykyyn ja asioihin omaksua uusia asioita/oppia. Myös sain riesakseni turvotuksen ja voimakkaan painon nousun. Melkein 20 kiloa lisää painoa vajaassa vuodessa, joten lääke meni vaihtoon.

Neurontin. Neurontin kuuluu lääkeryhmään, johon kuuluvilla valmisteilla hoidetaan epilepsiaa ja perifeeristä neuropaattista kipua (hermovaurion aiheuttama pitkäaikainen kipu). Neurontinin vaikuttava aine on gabapentiini eli samaa lääkettä kuin Lyricakin. Minulla Lyrica vaihdettiin tähän lääkkeeseen ja vaihto onnistui hyvin. Lyrican huonot puolet jäivät pois ja vaste pysyi kuitenkin yhtä hyvänä.

Gabrion. Täysin vastaava lääke kuin Neurontin, eri valmistajan vain. Tätä olen nyt syönyt sairaalareissusta lähtien sillä sairaaloiden omat apteekit saavat niitä lääkkeitä mitä keskusapteekki heille toimittaa ja heillä gabapentiini lääkkeenä oli Neurontinin sijaan Gabrion.

KIPUKYNNYSTÄ NOSTAVAT LÄÄKKEET

Noritren. Noritren- lääkkeen vaikuttava aine on nortriptyliini. Sen tavallisimpia käyttöaiheita ovat krooniset kiputilat (esim. kroonisessa eturauhastulehduksessa), hermovaurion jälkeinen kipu, lihasjännityspäänsärky, fibromyalgiapotilaiden kivut ja kivulias tiheävirtsaisuus (mm. interstitiaalinen kystiitti). Noritren on ollut jo kauan markkinoilla masennus- ja mielialalääkkeenä, mutta nykyään sitä käytetään masennuksen hoidossa vain harvoin. Vaikutus perustuu keskus- ja ääreishermoston välittäjäaineiden muutoksiin, jotka kohottavat kipukynnystä. Tämä vaikutus kipuviestin säätelyjärjestelmään on nimenomaan "vanhojen" mielialalääkkeiden ominaisuus, eikä vastaavia uusia lääkkeitä ole vielä pystytty kehittämään. Tämä oli minun ensimmäinen kipukynnystä nostava lääke, vaste oli ihan ok kun otin lääkkeen yötä vasten.

Triptyl. Triptylin vaikuttava aine on amitriptyliini, joka kuuluu ns. trisyklisiin mielialalääkkeisiin. Lisäksi jo pienet amitriptyliiniannokset lievittävät erilaisia pitkään kestäneitä kiputiloja. Valmistetta käytetään eri syistä johtuvien masennustilojen, unettomuuden ja pitkään kestäneiden kiputilojen hoitoon. Tämä lääke vaihdettiin minulle Noritrenin tilalle ja vaste nousi. Otin lääkettä säännöllisesti yötä vasten ja tämä paransi unen laatuani hiukan.




VAHVAT KIPULÄÄKKEET

Tradolan, Tramadol, Tramal. Tramalin vaikuttava aine, tramadoli, on opioideihin kuuluva kipulääke, joka vaikuttaa keskushermostoon. Se lievittää kipua vaikuttamalla tiettyihin hermosoluihin selkäytimessä ja aivoissa. Tramadolia käytetään keskivaikean tai vaikean kivun hoidossa. Näihin lääkkeisiin siirryin kun lievemmän kipulääkkeet eivät tuoneet apua. Annostukset ja vasteet riippuivat aina vallitsevasta kiputilanteesta, mutta pääsääntöisesti sain apua. Tosin nyt viimeksi annostusta jouduttiin nostamaan niin korkealla, että minulla alkoi olla koko ajan tokkurainen olo ja se ei ollut hyvästä, kun kerta olen viikot yksin ja joudun autolla ajamaan sekä hoitamaan eläimiä.

Norspan. Laastareiden vaikuttava aine, buprenorfiini, on vahva kipulääke. Norspan-depotlaastareita käytetään keskivaikean, pitkäkestoisen kivun hoitoon, missä tarvitaan voimakkaita kipulääkkeitä. Norspan-depotlaastarit vaikuttavat ihon läpi. Iholle kiinnitetystä laastarista vapautuu buprenorfiinia ihon läpi verenkiertoon. Yhtä laastaria voidaan käyttää seitsemän päivän ajan. Siirryin Tramaleista laastariin ja se on ollut minun lääkityksessä ehdottomasti paras oivallus, vaikka välillä laastarin lääkepitoisuus onkin ollut korkea. Lääkeaineen tasaisuus kehossa esti minun kohdalla tokkuraisuuden ja pystyin olemaan ns. normaali.

Targiniq. Targiniq sisältää oksikodonihydrokloridia ja naloksonihydrokloridia vaikuttavina aineinaan. Oksikodonihydrokloridi aikaansaa Targiniq-valmisteen kipua lievittävän vaikutuksen. Se on opioidien lääkeryhmään kuuluva vahva kipulääke ja Targiniq-valmistetta käytetään vaikean kivun hoitoon. Targiniq-valmisteen toista vaikuttavaa ainetta, naloksonihydrokloridia, käytetään ummetuksen ehkäisyyn. Suolen toiminnan häiriöt (mm. ummetus) ovat opioidikipulääkkeiden tyypillisiä haittavaikutuksia. Tähän lääkkeeseen siirryttiin, kun laastarikaan ei enää auttanut kipuun. Ehdottoman tehokas kipulääke, sain suunnattomasti apua kun löytyi oikea annostus.

Oxynorm, Oxanest. Näitä lääkkeitä käytetään keskivaikean ja vaikean kivun lievittämiseen. Niiden vaikuttava aine, oksikodoni, joka kuuluu opioidien lääkeryhmään ja on morfiinin kaltainen vahva kipulääke, joka vaikuttaa pääasiassa keskushermostossa. Tätä lääkettä olen saanut suun kautta (kapseleina tai oraaliliuoksena) tai kipupiikkeinä VAIN sairaalassa. Ehdottomasti voimakkain ja tehokkain kipulääke, johon olen joutunut turvautumaan vain äärimmäisessä kivussa.

MUUT LÄÄKKEET

Diapam. Diapam-tablettien vaikuttava aine, diatsepaami, kuuluu bentsodiatsepiineihin, jotka ovat keskushermostoon vaikuttavia lääkeaineita. Pieninä annoksina diatsepaami vähentää ahdistusta ja tuskaisuutta, suuremmat annokset saavat aikaan lihasten rentoutumisen. Tätä olen yhden kerran saanut yhdeltä hollantilaiselta lääkäriltä kun kivut olivat kovia ja nukkuminen ei onnistunut. Auttoi, mutta Suomessa en ole lääkettä koskaan saanut.

MUU APU

Linimentit. Olen sivellyt selkääni, niskaani vaikka ja mitä linimenttiä, mutta parhaan tehon saa ehdottomasti hevoslinimentistä, ja yleensä kaksiteho-linimentistä. Tehokas viilennys ja pitkäkestoinen lämpö.




Kaurasäkki. Meillä on iso kankainen kaurasäkki koko ajan pakkasessa. Ehdoton ensiapu lihasjumeihin, kipukohtiin yms. Lämpimänä säkkiä en ole koskaan kokeillut.

Back on Track- selkätuki. Omistan BOT:n selkätuen joka tukee ja lämmittää selkää (sisältää funktionaalista, keraamista, kangasta joka heijastaa lämmön takaisin). Näitä tuotteita suosittelen suurella sydämellä kaikille. Lisää tietoa löydät esim. Horzen tai Hööksin sivuilta.

Piikkimatto. Tämäkin saa veren kiertämään selässä. Ei kannata kokeilla akuuttiin kipuun, mutta muulloin toimiva lisähelpotus. Mutta pidä huoli, että joku on auttamissa sinut ylös lattialta.

TENS-laite. Elektroninen lihasrentouttaja. Tämä on YKKÖNEN! Sain lahjaksi tämän hyvältä ystävältäni, joka on fysioterapeutti. Hän on laittanut laitteeseen kivunlievitys asetukset. Lätkät selkään kiinni ja 30 min kerran päivässä. Ai, ku tekee hyvää!

Hevonen/ratsastus. Jokaiselle selkäkipuiselle oma hevonen fysioterapeutiksi. Päänuppi saa mielenterveys-terapiaa, kroppa liikunnallista terapiaa. Tähän kategoriaan voi laittaa muutkin eläimet. Eläimen hoitaminen, helliminen vähentää kipuja ja piristää mieltä.

Jumppapallo. Tehokas jumppa- ja venyttelyväline. Jos muuta ei voi tehdä, niin nosta kintut pallon päälle niin ristiselkä saa helpotusta elämään.

Vesijumppa, vesikävely. Elementti, vesi, jossa selkäkipuinen voisi asua koko ajan. Vedessä pystyt harrastaa sellaista liikuntaa ja tehdä sellaisia liikkeitä, joista maalla saa vain unelmoida.

Ulkomaan matka. Loma lämpimään vie murheet ja kivut. Itse olen selkäkipujeni kanssa tehnyt neljä ulkomaanmatkaa ja olo on itse reissulla kuin reissunkin jälkeen ollut euforinen.



Kommentit

  1. Hyvää tekstiä kirjoitat ja kuullostaa turhan tutulta lääke kokeilut ym.
    Itsellä meni Temgesic 0.4x4 päivässä.
    Sitä meni yli 7 vuotta , lyrican ja rauhoittavien kanssa.
    Oli aika hirveä päästä eroon. Oksentelua pari vk ja pari kk sellaista väsymystä ja fyysistä himoa lääkkeeseen. Kysyin jo ekan vuoden jälkeen jos kokeilisi ilman ja vähennettäisiin hiljaa.
    Määräsi lisää..
    Mutta joo. Nyt lopettanut ja se oli aikamoinen kokemus. 2vk oksentelua ja pari kk pientä pahaa oloa ja
    Pieni virhe sattui silmään.
    Gababentiinia ei ole Lyricassa.
    Lyrica sisältää pregabaliinia , joka hieman muistuttaa gababentiinia , mutta ei toimi suoraan gabaan kuten esim bentsot.
    Vaikutusta ei täysin tunneta.

    Tsemppiä kaikille kivuista kärsiville.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos korjauksesta, lääkehöyryissä käy virheitä vaikka kuinka muka oikolukee sata kertaa. Tsempit myös sinulle =)

      Poista
  2. Loistavaa teksti ja lian tuttu lääkkeet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kehuista... Ja inhottavaa kuulua jos kyseiset lääkkeet ovat tulleet sinullekin tutuiksi.

      Poista
  3. Olen leikkausjonolla Tyksiin ja neurokirurgille. Sain tänään Gabrion 300 mg reseptin. Korkeillaan nyt siitä. Olen itse sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja. Montaa kertaa tiedän yhtää paljon kuin lääkärin. Terveisin anki soitamo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan että lääkkeestä on sinulle apua, tsempit!

      Poista
  4. Löysin blogisi sattumalta. Tsemppiä arkeesi. Samoja lääkkeitä löytyy minunkin lääkekaapista. T. Vaikean kivun kanssa eläjä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos päädyit lukemaan blogiani. Tsempit sinullekin vaikean kivun kanssa elämiseen ja toivotaan että joskus päästäisiin eroon näistä lääkkeistä.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttia jos jokin mieltäsi askarruttaa, otetaan myös vastaan risut ja ruusut sekä kehitysideat, postausehdotukset kuin muutkin asiat.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ranne leikattu

Selkäni leikkaus: NAG67 Lannerangan nikamasolmujen välinen luudutus takaa, yli 2 nikamaa sekä 11 mm ja 10 mm implantit