Mitä kaikkea paskaa olen saanut kuulla lääkäreiden suusta selkäni kanssa

Olen saanut kuulla vaikka ja mitä eri lääkäreiden suusta tämän vajaan kymmenen vuoden aikana mitä olen elänyt tämän risan selän kanssa. Minua on epäilty, haukuttu, syytetty, huudettu ja manattu vaikka ja miksi. Ajattelin tässä kirjoituksessa avata selkäpotilaan ja kipukroonikon elämää terveyskeskuksissa, sairaaloissa, osastoilla, päivystyksissä ja poleilla.

1. Ei sussa mitään vikaa ole!
Tämä oli se perusvastaus kun selkäleikkauksen jälkeen kävin hakemassa apua hermosärkyihin ja kipuihini. Koska minut oli jo leikattu kerran, pullistumat  on poistettu niin eihän minussa voi olla mitään vikaa. Ei vaan voi olla! Ei vaikka kuinka sanon että samat kivut vaivaavat ja uusia oireitakin on tullut. Se että menin varovasti ehdottamaan että olisiko leikkauksessa käynnyt jotain tai olisiko siellä hermovamma niin hyvä ettei minua heitetä ulos huoneesta. Ja ei, en saanut apua. Ota buranaa ja mene kotias itkemään.

2. Taasko sä oot täällä mankumassa kipulääkkeitä!
Raahaudun uudestaan, uudestaan ja uudestaan päivystykseen kun en kivuiltani voi nukkua, istua, maata, olla, hengittää. Ja taas alusta asti selitän että selkä leikattu silloin ja silloin, nyt on kivut ja oireet tullu takas, joo kävin välissä töissä kunnes loukkasin selkäni uudestaan, kyllä olen nytkin sairaslomalla, ei, burana ei auta... Sitten maataan kolme, neljä tuntia paareilla ja odotetaan että lääkäri tulisi. Kivut huitelee 9-10 välillä, taju meinaa lähteä. Sitten kun lääkäri tulee niin ilmeestä osaa jo sanoa että kannattaako jäädä edes kuuntelemaan mitä tuleman pitää. Katseesta paistaa "vitun narkkari".

3. Sulla on selkä paskana sen takia kun olet noin läski.
Kyllä, minä tiedän että ylipaino altistaa selkäkivuille ja -ongelmille. Kyllä, minä tiedän että läskin on huonompi liikkua ja läskeillä on huonompi lihaskunto. Kyllä, minä tiedän että liikunta auttaa selkäkipuihin ja kyllä, minä tiedän senkin että hyvä lihaskunto tukee huonoa selkää. Mutta tiedätkö, sinä lihaksikas ja liikunnallinen lääkäri, että painoin alta 70 kiloa kun 24-vuotiaana tapaturmaisesti loukkasin selkäni töissä ja se leikattiin. Nämä kilot ovat hiipineet minulle sen myötä, että kivut estävät minua liikkumasta ja suklaa on niin saatanan hyvää kun vituttaa ja masentaa. Niin, ja tiedätkö sinä sitä että minulla on oma hevonen jolla ratsastan niin paljon kuin pystyn. Tiedätkö että ratsastus on kokonaisvaltaista liikuntaa korsetin lihaksille ja ratsastuksessa käytetään myös niitä kuuluisia syviä lihaksia. Tiedätkö että minulla kesti yli kaksi vuotta saada takaisin selkäleikkauksessa rikotut ja menettämäni selkälihakset niin että pystyin koko tunnin kantaa itseni oikein hevosen selässä vaativan ratsastuksenopettajan silmien alla. Joten pliis, ei läskipuheita!

4. Sulla on päässä vikaa
Tulen sinun vastaanotolle tai sinulle päivystykseen potilaaksi ja valitan selkä- ja hermokipuja. Sinä sanot että minulla on päässä vikaa. Sanotko samaa potilaalle joka valittaa rintakipua. Sulla on päässä vikaa ja sä vain kuvittelet olevasi kipeä. Minä en ole niin tylsistynyt elämääni että jaksaisin viettää aikaa lääkärin odotushuoneessa tai päivystyksen odotushuoneessa vain sen takia että kuvittelen kipuni. Tämä on minun kehoni ja nämä ovat todellisia kipuja. Toisaalta, kyllähän nämä lääkärit ovat osittain oikeassa. Onhan se kipu päässäkin, aivothan sen kivun käsittelee ja kertoo sinulle että olet kipeä.

5. Älä tule neuvomaan minulle kuinka lääkitä sinut.
Vihdoin ja viimein ollaan päästy siihen pisteeseen että minua on uskottu, olen ollut osastolla kipuhoidossa tai olen saanut monena päivänä peräkkäin kipupiikit päivystyksessä hallitakseni kipua, niin minulle aletaan suunnittelemaan kipulääkitystä. Sopivaa kipulääkitystä joka vie kivut ja antaa mahdollisuuden pysyä kotona kipujeni kanssa. Minulle kipulääkityksen henkilökohtainen räätälöinti ei ole ensimmäinen joten tiedän tasan tarkkaan mitkä lääkkeet auttaa ja mitkä ei. Sinä et ole minulle aiemmin kipulääkkeitä määrännyt, joten olettaisi että kysyt minulta aikaisemmista kipulääkityksistä. Mutta ei, ei tietenkään. Eihän kipukroonikko itse voi tietää mistään mitään. Ja alkaa kauhea vääntö, minä vastaan kaiken opiskellut ja kokenut lääkäri. Huonommassa tapauksessa saan paskan lääkityksen, jota olen sitten päivystyksessä muuttamassa parin päivän päästä.

Onneksi minun tilanteeni ei ole enää näin haastava. Viimeksi kun selkäni äityi niin pahaksi että tiesin tieni vievän päivystykseen piikeille, jotta kipukierteen saisi heti alkuunsa katkaistu. Olin valmistautunut kertomaan koko selkäni tarinan hoitajalle vastaanotossa, joka isosti hymyilleen sanoo, että mene vain sänkyyn maate sillä kyllä me näemme sinun sairaushistoriasi täältä koneelta. Leuka maata laahaten raahaudun paareille odottamaan. Valmistaudun taas monen tunnin tuskamaratoniin ennen kuin tiedän näkeväni lääkärin. Vielä mitä, vajaa vartti saapumisestani paikalle marssii lääkäri joka kertoo lukeneensa minun selästäni papereista ja kysyy minulta mitä piikkejä haluan. MINULTA! Tässä kohtaa luulen kuolleeni ja olevani taivaassa. Varovaisesti kerron mikä kipulääketrio on auttanut parhaiten. Lääkäri tuumaa, että sopii. Laitetaan ne. Tästä menee viisi minuuttia kun hoitaja tuikkaa piikit hanuriin, suloinen lämpö kietoo minut itseensä ja nukahdan puoleksi tunniksi. Lääkäri tulee uudestaan katsomaan kuinka minulla menee, kyselee lääkityksestä ja muuttaa sitä pyynnöstäni. Sanoo myös laittavansa tälle viikolle luvan samoille piikeille jos näistä piikeistä ei ole apua, niin minun ei tartte muuta kuin tulla päivystykseen ja marssia hoitajien luo saadakseni piikit. Tässä kohtaa minulta pääsi itku, tässä kohtaa tunsin olevani onnellinen siitä että minua uskotaan, minua ei haukuta läskiksi, hulluksi vaan minut ja kipuni otetaan todesta. Mutta tämän eteen vaadittiin kahdeksan vuoden työ, vakuuttelu ja paksu nahka









Kommentit

  1. Tämän kaiken allekirjoitan, näin se menee.Hieno tiivistelmä ja jopa siistitty kertomus suomalaisesta kivunhoidosta. Olisi voinut olla kertomus omasta elämästäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, ja inhottavaa kun sinullakin on samanmoisia kokemuksia suomalaisesta kivunhoidosta.

      Alkuun kovasti mietin että uskallanko avata sanaisen arkkuni ollenkaan =D Päädyin myös ns. siistittyyn versioon sillä muuten koko teksti olisi ollut vain kiroilemista ja negatiivistä tekstiä täynnä.

      Poista
  2. Minullehan terkkarilääkärit väittivät, että kuvittelen niska-ja hartiakipuni. Kirjoittivat vaan fysioterapiaan lähetettä ja mielialalääkkeitä. Lääkkeitä, joita en koskaan hakenut. Menin yksityiselle ja sieltä magneettikuviin. Kappas, niskasta löytyi välilveynpullistuma, joka leikattiin ja oireet hävisivät. Voimia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi luoja! Uskomatonta että tätä tapahtuu tässä hyvinvointivaltiossa nimeltä Suomi. Onneksi yksityiseltä sait avun, löytyi syy ja sait apua. Mutta entä ne ihmiset joilla ei ole varaa yksityiseen, en halua edes kuvitella.

      Kiitos, voimia tässä koettelemuksessa tarvitaan rutosti sillä tie ei ole vielä loppuun asti kuljettu.

      Poista
    2. Hei, Satukoo ja muut! Julkaisemme ja keräämme yhteen paikkaan juuri tuollaisia tarinoita Suomen terveydenhuollosta, jotta niihin tulevaisuudessa puututtaisiin. Jos tuon tarinasi jaksaisit kirjoituksen muotoon laittaa, niin julkaisisimme sen mielellämme.

      -DD
      Jos jaksat kirjoittaa, niin otahan yhteyttä sähköpostiosoitteella ddspeaks (at) gmail.com

      Poista
  3. Valitettavan totta ja tuttua. Joka kerta, kun joutuu hakemaan kipuihin apuja, pyörii päässä pelko, että minut leimataan taas laiskaksi läskiksi narkkariksi. Pääsääntöisesti olen kuitenkin saanut ymmärrystä ja päivystyksen mahdollisuuksien rajoissa lääkitystä. Siitä jaksaa aina olla positiivisesti yllättynyt.

    Minun onneni on, että selkäoireiden taustalla on reumasairaus, joka ei ole hoitotasapainossa. Silloin lääkäreille on useimmin selkeä syy, miksi on kipeä. Hoitokeinot ovatkin sitten rajalliset, mutta aina olen kipupiikin saanut, kun olen sitä tarvinnut. Onneksi!

    Vielä kun joku laittaisi peruskipulääkityksen kuntoon. Nyt mennään täysin päivystyksen kipupiikkien varassa, koska kipupoli ei ota vastaan ja muiden lääkäreiden osaaminen on jo kokeiltu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voimia sinulle ja toivotaan että saisit myös peruskipulääkityksesi kuntoon. Mielenkiintoista ettei kipupoli ota sinua vastaan. Oletko kokeillut lähetettä kipupolille yksityisen kautta?

      Poista
  4. Luulin, että kyse on erään tuttavani tapauksesta, mutta ikä ei ihan täsmää. Kaikki on aivan häkellyttävän samanlaista. Et ole yksin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti en epäile yhtään, sillä kivunhoito ei Suomessa ole sillä tasolla millä sen pitäisi olla. Toivotaan että uusi lääkärisukupolvi ottaisi asian paremmin haltuun.

      Inhottava sanoa näin koska kivuissa ei todellakaan ole mitään ihanaa, mutta on upeaa huomata etten ole ainoa. Siltä nimittäin joskus tuntuu kun sinut jätetään kipujesi kanssa täysin yksin. Vertaistuki on äärimmäisen tärkeä asia kipukroonikoille.

      Poista
  5. Toi ykköskohta on kuin saman lääkärin suusta , jolla jälkitarkastuksessa olin.Ihmeellistä kyllä,olen nyt eläkkeellä ainakin syksyyn asti, vaikka hänen mielestään minussa ei vikaa ole.Onneksi olen tämän jälkeen tavannut vain loistavia lääkäreitä ja minusta on pidetty hyvää huolta.Kiitos erit.fysiatria ja kipupoli, teette mahtavaa työtä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa kuulla että sinäkin olet päässyt näkemään ja kokemaan näitä ilonhetkiä kipuihmisen elämässä. Se että törmää edes yhteen lääkäriin joka kohtelee sinua ihmisenä ja ottaa sinut todesta, se valaa uskoa siiihen että ehkä mä tästä selviänkin.

      Poista
  6. Mahtavaa jotta kirjoitit tämän. Näitä kokemuksia kun valitettavasti on muillakin! Jos nyt tämän edes joku lääkäri lukisi ja ajattelisi asiat uuvelleen.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen aivan samaa mieltä kanssasi. Toivon totisesti että lääkärit löytäisivät tiensä tänne ja lukisivat tekstini ajatuksen kanssa.

      Poista
  7. Kiitos kun kirjoitit ja kerroit miten meitä kohdellaan päivystyksessä ja muutoinkin. Lukiessani kirjoitustasi, tuntui kuin olisin lukenut omaa tuotostani. Niin samanlaiset kokemukset minulla on, tosin sinuun verrattuna olen vasta puolessa välissä tätä matkaa. Olen ollut niin vähällä antaa periksi, koska taistelu tuulimyllyjä vastaan on hyvin kuluttavaa. Mutta kiitos, valoit minuun hivenen uskoa mahdollisuudesta parempaan. Toivottavasti Suomessa kivun hoito ja kipukroonikkojen kohtaaminen ja hoitaminen otettaisiin kunnolla opetussuunnitelmiin ja että tapahtuisi asennemuutos. Olemme kärsineet ja yhä kärsimme ihan tarpeeksi jo kivuista ja kaikesta siitä mitä ne saavat aikaan, ettemme tarvitse emmekä ansaitse saada ala-arvoista kohtelua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistä, se kosketti minua syvästi ja aivan ihana lukea jos minun tarinani valaa sinuun uskoa siitä, että parempi elämänlaatu voi tulla osaksi myös sinunkin elämää. Älä anna periksi, puhu, vaadi ja lyö nyrkkiä pöytään. Periksi ei saa antaa ennen kuin sydänkäyrä on suora! Kyllä se aurinko paistaa sinunkin elämääsi.

      Poista
  8. Mulla on ollut vuosia kovat kivut jalassa, tehty mm. kaksi lonkan tekonivelleikkausta. Nyt saatu selville, että vika onkin selässä ja tulee selkäleikkaus. Mitä neuvoja antaisit? Ja mikä vamma sinulta leikattiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulta on leikattu kaksi välilevynpullistamaa kahdesta alimmasta välistä, eli sakraaliväli ja L5-L4-väli. Tässä kun ehdin niin kerron tarkemmin siitä minun ensimmäisestä selkäleikkauksesta.

      Suosittelen etsimään tietoa selkäleikkauksesta, kysele lääkäreiltä ja jos mahdollista niin vahvista lihaskuntoasi ennen selkäleikkausta. Myös jos on ylipainoa päässyt kertymään, niin kannattaa laihduttaa ennen leikkausta. Hyvä lihaskunto ja normaali paino auttavat sekä leikkauksessa että toipumisessa. Tsemppiä leikkaukseen ja toivon että saat avun siitä kipuihisi.

      Poista
  9. Hyvä kirjoitus ☺ Itse en todellakaan olisi laittanut noin nättiä kirjoitusta. Kolmen leikkauksen jälkeen vielä edessä ehkä neljäs ja kuulema viimeinen. En enää tiedä uskallanko antaa leikata. Joka leikkauksen jäljiltä vaan pahemmassa kunnossa. Tänään oli ensimmäinen joka sanoi etteihän noilla kivuilla ja tossa kunnossa EI VOI ELÄÄ. Pelkän sairaalasängyn saaminen on taistelua (saaminen on ausuinpaikkakunnasta kiinni).
    En viitsi enempää avautua joten toivotan kaikille kivuista kärsiville tsemppiä ja jaksamista loputtomalta tuntuvaan taisteluun oman terveyden parantamiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun kävit lukemassa tekstini. Kyllä siinä sai kieli keskellä suuta kirjoittaa ettei mene liian negatiiviseksi ja rumaksi tekti, yritin siis saada aikuismaisen tekstin aikaan =D

      Isosti tsemppiä sinun omaan taisteluun, toivottavasti asiasi järjestyvät ja saat tarvitsemasi avun.

      Minulle on kanssa moni sanonut et miten voit elää tuollaisella lääkityksellä ja tuossa kunnossa. Olen vain sanonut että tappaako tässä itsensä pitäisi. Ehei... Periksi ei anneta niin kauan kuin henki edes vähäsen pihisee tässä akassa.

      Poista
    2. Hei, Satukoo ja muut! Julkaisemme ja keräämme yhteen paikkaan juuri tuollaisia tarinoita Suomen terveydenhuollosta, jotta niihin tulevaisuudessa puututtaisiin. Jos tuon tarinasi jaksaisit kirjoituksen muotoon laittaa, niin julkaisisimme sen mielellämme.

      Jos jaksat kirjoittaa, niin otahan yhteyttä sähköpostiosoitteella ddspeaks (at) gmail.com

      Blogimme löydätte osoitteesta ala-sairastu-vakavasti.blogspot.fi

      - DD

      Poista
  10. Tämä on niin tyypillistä toisille lääkäreille. Itsekin olen kaksi selkäleikkausta käynyt läpi ja ranka kaularangasta lannerankaan täynnä prolapseja ja protruusioita ja stenoosia. Somatisaatiohäiriö, sanoi eräsneurologin ylilääkäri oireistani, kun kerroin lihasten nykinöistä(lääkärit näkivät),puristusoireista jaloissa ja sähköiskumaisista, pulputtavista, surisevista tuntemuksista kehossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lääkäreitä on valitettavasti moneen junaan ja itse en ymmärrä niitä tohtoreita jotka saavat jonkinmoisia kiksejä siitä kun voi syyllistää, alistaa, nöyryyttää potilaan. Eikö ammattitaito riitä tutkimiseen vai koetaanko kipupotilaat aikaa vievinä ja ns. turhina. Tiedä häntä!

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttia jos jokin mieltäsi askarruttaa, otetaan myös vastaan risut ja ruusut sekä kehitysideat, postausehdotukset kuin muutkin asiat.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Selkäkipuni lääkitys ja muu ei-lääkinnällinen hoito

Ranne leikattu

Selkäni leikkaus: NAG67 Lannerangan nikamasolmujen välinen luudutus takaa, yli 2 nikamaa sekä 11 mm ja 10 mm implantit